Als je koorts hebt ervaar je vaak ook rillingen. Het is natuurlijk vreemd als je koude rillingen krijgt terwijl je lichaamstemperatuur nog hoog is. Echter werkt je lichaam nu eenmaal zo. Je kunt ook simpelweg rillingen krijgen als je geen koorts hebt. Dit zijn zeven mogelijke redenen.

Waarom ervaren we rillingen?

Meestal ervaren we rillingen als we het koud hebben. Als je je lichaamstemperatuur omhoog wilt krijgen trekken onze spieren samen. Vervolgens ontspannen de spieren weer en produceren ze op die manier weer warmte. Meestal is er niets ernstigs aan de hand als je rillingen ervaart, maar in enkele gevallen ook wel. Daarom is het belangrijk om te weten wat hierachter schuilt. Hieronder volgen enkele verklaringen waarom je rillingen hebt.

Emoties

Het is je vast weleens overkomen: je hoort een prachtig nummer en je krijgt plotseling kippenvel. Vooral als iemand live zingt ervaar je dat al snel. Dit betreft een emotionele piek en gelukkig hoef je je daarom geen zorgen te maken.

Griep

Heb je zomaar te maken met rillingen, maar voel je je (nog) niet ziek? Mogelijk heb je toch te maken met een griepje. Meestal worden spiertrillingen veroorzaakt door chemicaliën die los worden gemaakt door organismen die het lichaam binnendringen. Je lichaam kan eveneens gaan rillen door je eigen cellen. Deze proberen dan infecties te bestrijden. Bovendien gaan rillingen vaak vooraf aan koorts. In sommige gevallen gebeurt dit ook pas later. Ervaar jij rillingen en voel je je tegelijk ook erg beroerd? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met jouw huisarts.

Malaria

Malaria kent als symptoom dat je rillingen kunt ervaren. Ook koorts, zweetaanvallen, hoofdpijn, lichamelijke pijn, misselijkheid en braken zijn symptomen. Het kan echter flink verschillen per persoon. In tropische klimaten, waar de ziekte veelal voorkomt, kan je de symptomen vaak snel herkennen. Ben je reeds op vakantie geweest in een malariagebied en ervaar jij de bovenstaande symptomen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met jouw huisarts. Als je niet in een malariagebied bent geweest heb je waarschijnlijk te maken met een stevige griep.

Reactie op medicijnen

Niet iedereen reageert hetzelfde op medicijnen. Soms ervaar je rillingen en griepachtige symptomen. Rillingen kunnen een teken zijn dat je flink allergisch bent voor de medicijnen die je hebt ingenomen. Zelfs antibiotica kunnen dit veroorzaken bij sommige mensen die hier allergisch voor zijn. Soms kan een infectie ook al zorgen voor rillingen, dus het is niet altijd bekend of je de rillingen ervaart door de medicijnen of de infectie.

Artritis

Iedere ziekte of aandoening, waarbij witte bloedcellen in je gewrichten komen, kunnen gepaard gaan met rillingen. Dit kan onder andere ontstaan bij artritis, jicht en lupus. Als de cellen afbreken ontstaan er waarschijnlijk rillingen.

Ziekte van Lyme

Als je weleens gebeten bent door een teek kan deze tekenbeet leiden tot de ziekte van Lyme. Je kunt de ziekte herkennen aan een witte plek die is ontstaan na de tekenbeet. Daaromheen verspreiden zich doorgaans rode cirkels. Bovendien heeft de ziekte als symptoom dat je rillingen kunt ervaren. Ben jij gebeten door een teek? Ook dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Ernstigere aandoeningen

Tot slot kunnen de rillingen ook worden veroorzaakt door ernstigere aandoeningen zoals kanker. Deze rillingen voelen anders aan dan wanneer je een griepje hebt. Heb je een of twee keer last van koude rillingen en heb je vervolgens koorts? Dan kan je je flink beroerd voelen. Als de rillingen door ernstigere aandoeningen ontstaan kan je het de hele nacht koud hebben. Indien dat het geval is, is het raadzaam om snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.