Rijst is 1 van de populairste etenswaren in Nederland. Maar wist je ook dat het rijstwater voor hele andere zaken gebruikt kan worden? Na het koken van de rijst gooien de meeste mensen het rijstwater weg. Dit is zonde, want het water zit vol met vitaminen en mineralen. In Azië gebruiken veel mensen het rijstwater om hun gezondheid te bevorderen.Tijdens het koken van de rijst, krijgt het water een aantal van de eigenschappen die rijst ook heeft. Hierbij is het beter om witte rijst te gebruiken dan volkoren rijst. Witte rijst verliest tijdens het koken namelijk meer van zijn positieve eigenschappen aan het water waar in het kookt. Daarnaast is het goed om meer water te gebruiken dan normaal. Hierdoor blijft er immers meer rijstwater over. Giet na het koken van de rijst het water af, en vang het water op in een aparte bak.

Het rijstwater kan warm en koud worden gedronken. Dankzij de vitamines en mineralen in het water, geven veel mensen aan hierdoor meer energie te krijgen. Daarnaast verbetert het de weerstand waardoor de kans op buikgriep minder wordt. Ook wordt het in veel landen aangeraden voor zwangere vrouwen. Het drinken van rijstwater zou namelijk de melkproductie vergroten. Tenslotte zou het rijstwater helpen tegen diarree.

Vind je de smaak van rijstwater niet lekker? In Mexico is het gebruikelijk om het rijstwater wat zoeter te maken. Dit kan door bijvoorbeeld wat kaneel en suiker toe te voegen. Hierdoor komt er wat meer smaak aan het rijstwater, waardoor het lekkerder is om te drinken. Ook kan het rijstwater worden gecombineerd met wat zuivel of gedroogd fruit.

Maar het rijstwater kan ook worden gebruikt om de huid te verbeteren. Zo zorgt het rijstwater voor een zachtere en gladdere huid. Daarnaast opent het verstopte poriën en kan het worden aangebracht op het haar voor een glanzend en zacht kapsel. Als je het rijstwater op je huid wil aanbrengen, is het belangrijk dat het rijstwater goed is afgekoeld. Hierdoor zal het rijstwater ook wat dikker worden. Pak vervolgens een wattenschijfje en breng het aan op de huid.

Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met rijstwater. Laat het ons weten via Facebook!