Sporten is gezond: daar zijn we het allemaal over eens. Je blijft fit en het is goed voor je gezondheid. Zowel lichamelijk als geestelijk profiteer je hiervan. We worden dan ook steeds fanatieker en we willen de lat dan ook graag hoog leggen. Kan je dan elke dag gaan sporten? Of is het verstandig om een rustdag in te plannen? Daarover lees je meer in dit artikel.

Elke dag sporten?

Volgens sportarts Kris Peeters is het belangrijk dat je voldoende sport. Een sportieve levensstijl is een aanrader als het aan de sportarts ligt. Toch geeft Peeters aan dat je niet elke dag hoeft te sporten. Sterker nog: drie tot vier keer per week sporten is ideaal. Men wil de lat steeds hoger leggen, maar met extreem sporten schiet je volgens de arts niet op. Het kan wel, maar alleen als je voldoende variatie hebt. Focus je de ene dag bijvoorbeeld op krachttraining en de andere dag op hardlopen. In dat geval kan je wel elke dag sporten als je dat graag wilt.

De risico’s

Recent heeft JAMA Internal Medicine een onderzoek gepubliceerd waaruit bleek dat mensen die een tot twee keer per week sporten dezelfde voordelen ervaren als iemand die elke dag sport. Wetenschappers onderzochten data van maar liefst 63.000 mensen. Mensen die slechts een tot twee keer per week sporten verlaagde de kans om vroegtijdig te sterven met 30 tot 34 procent. Als je elke dag sport wordt dit percentage verlaagd naar 35 procent. Heel veel scheelt dit dus niet van elkaar. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval een keer per week sport. Frequent sporten is dus ook niet het belangrijkste, maar het gaat hierbij om de intensiteit.

Verslaving

Toch zijn er meer dan voldoende mensen die verslaafd zijn aan sporten. Volgens Peeters heeft dit te maken met hoe de media zich hierin opstelt. Het wordt allemaal veel rooskleuriger gemaakt. Als je naar een marathon op de televisie kijkt zal je allerlei mensen zien die maandenlang getraind hebben. Mensen spiegelen zich daaraan met alle gevolgen van dien. Zo geeft sportarts Kris Peeters aan. Volgens Peeters overdrijven veel mensen met hun sportieve activiteiten met als gevolg dat zij ook sneller blessures krijgen.

Grenzen

Een sportverslaving hoeft echter niet negatief uit te pakken. Als je een stressvolle werkdag hebt gehad kan je sport als redmiddel zien. Je kunt je hoofd weer eventjes leegmaken. Wel raadt de sportarts aan om grenzen te stellen. Zorg ervoor dat je minimaal een rustdag per week hebt. Ook jouw lichaam heeft grenen. Met krachttraining kan je wel wat verleggen, maar dat kan niet oneindig. De sportarts benadrukt om die reden om die rustdag dus echt aan te houden.

Pas op voor blessures

Wanneer sport je nu echt te veel? Je zult het merken aan jouw eigen lichaam. Dat kan je onder andere merken aan buitensporig gewichtsverlies, oververmoeidheid, slaapproblemen en wanneer je geen hartslagverhoging meer ervaart tijdens het sporten. Heb je een schuldgevoel als je een dag niet gesport hebt? Dan is het ook raadzaam om daarover te praten met iemand. Pas op voor deze blessures en alarmsignalen en praat erover met een arts als je twijfels hebt.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogartikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.