Tegenwoordig hebben wij allemaal een druk leven. Iedereen heeft een smartphone, je kunt lekker Netflix kijken, je moet naar school of werk en je moet bovendien zo nu en dan nog sporten. Ook je woning schoonmaken behoort natuurlijk tot de dagelijkse taken.Al met al hebben wij het dus allemaal erg druk. Soms lukt het dus ook niet om voldoende te slapen. Dat kan ervoor zorgen je enigszins chagrijnig wordt en sneller grijpt naar een bakje koffie. Toch is voldoende slapen bijzonder belangrijk. Als je onvoldoende slaapt heb je namelijk een hogere kans om later Alzheimer te krijgen.

Wetenschap

Als je hersenen actief zijn, worden er amyloid-beta eiwitten geproduceerd door je hersencellen. Deze eiwitten bouwen zich gedurende de dag op, maar hebben verder maar geen functie. Het is een feite een afvalproduct dat wordt weggespoeld als je slaapt. Lukt het jou niet om voldoende te slapen? Dan zullen deze eiwitten niet allemaal verdwijnen. Deze blijven dan als het ware plakken op je hersenen.

Alzheimer

Als deze eiwitten achterblijven op je hersenen heb je een verhoogde kans op Alzheimer. Patiënten met Alzheimer hebben namelijk een hogere concentratie amyloid-beta eiwitten dan mensen zonder Alzheimer. De signalen tussen je hersenhelften zullen minder goed werken als deze eiwitten hier blijven zitten.

Voldoende slaap is belangrijk

Het is belangrijk dat je voldoende slaapt. Volgens wetenschappers is het zelfs zo dat een nacht slechte slaap er al voor kan zorgen dat er van die eiwitten in je hersenen achterblijven. De kans op Alzheimer hangt overigens ook samen met verscheidene genetische factoren. Als er geen Alzheimer in je familie voorkomt is het risico op deze ziekte dus kleiner. Toch is het belangrijk om voldoende te slapen om het risico zoveel mogelijk te verkleinen.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.