Veel hondeneigenaren vinden het niet erg als hun hond aan hun lichaam likt. Het voelt als een soort kusje en dat is natuurlijk allemaal erg lief bedoeld. Toch is het niet verstandig om dit toe te laten. In dit artikel lees je daar meer over. De meningen over hondenkusjes zijn ieder geval erg verdeeld tussen experts en hondeneigenaren.Tong

Volgens sommige mensen maakt het niets uit als je hond jou likt. Volgens verscheidene hondeneigenaren is de tong namelijk erg schoon. Toch is dat niet helemaal waar, want de tong van een hond is namelijk niet schoner dan die van een mens. Sterker nog: honden en mensen hebben allebei honderden bacteriën in de mond. Slechts 16 procent van deze bacteriën komen overeen tussen hond en mens.

Zeldzame bacterie

Hondenslijm in een mensenmond kan zorgen voor verscheidene ziektes. Hierbij kun je onder andere denken aan gingivitis, parodontitis of porfyromanas gulle. Deze namen zullen je waarschijnlijk niets zeggen, maar de laatstgenoemde ziekte kan ervoor zorgen dat je tandvlees ontstoken raakt. In ernstige gevallen kun je zelfs tanden verliezen. Uit onderzoek is gebleken dat 16 procent van de hondeneigenaren een van de ziektes heeft opgepikt. Normaliter komt dit onder mensen niet voor, dus het wordt echt overgedragen via een hond.

Bacteriën verwerken

Circa 16 procent van de bacteriën in onze mond komen overeen met de bacteriën in de mond van een hond. Er zijn dus een aantal bacteriën die wij, als mens, niet kennen. Andersom geldt dat natuurlijk ook voor je hond. Als je een lik over je gezicht krijgt van je hond, kan je hond deze bacteriën aan je overdragen. Je lichaam moet dan extra hard werken om deze bacteriën te kunnen verwerken. Dit kan voor ziektes zorgen en dat is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen.

Kusjes en/of likjes van je hond ontvangen is dus geen goed idee. Een aai over de bol behoeft daarom de voorkeur.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.