Als je door het bos loopt en een brandnetel aanraakt, dan is dat nooit prettig. Je hebt dat vast en zeker weleens als kind meegemaakt en om die reden ontwijken wij de planten het liefste.Toch moeten we daar maar eens mee stoppen. Brandnetels hebben namelijk ook een aantal voordelen. De brandnetel is rijk aan geneeskrachtige stoffen en kunnen erg goed voor het lichaam zijn. Deze planten worden onder andere gebruikt voor geneesmiddelen.

Een brandnetel is daarmee helemaal geen onkruid! Brandnetels zitten namelijk vol met mineralen, zoals ijzer, silica, kalium, calcium, mangaan en de vitaminen A, B, C, E en K. Ook bevat de brandnetel chlorofyl, histamine en mierenzuur. Deze stoffen zijn goed voor lichaam en geest. Deze stoffen hebben daarmee meerdere voordelen, waarover we jou natuurlijk graag meer vertellen. Zet de waterkoker maar alvast aan.

Vooral voor de gezondheid van vrouwen zijn de brandnetels een aanrader. Waar is dit bijzonder kruid nou allemaal precies goed voor?

Rijk aan ijzer

Brandnetels zijn rijk aan ijzer! Daarom is brandnetelthee dus ook een aanrader als je last hebt van bloedarmoede en/of vermoeidheid. Als je elke ochtend een kopje brandnetelthee drinkt, kun je dag weer vitaal doorkomen.

Ondersteunen het vrouwelijke hormonale systeem

Brandnetels ondersteunen bovendien het vrouwelijke hormonale systeem. Zwangere vrouwen kunnen daar dus vooral van profiteren, omdat dit hen beschermt tegen ongewenst bloeden en bovendien versterkt het de foetus. Ook de melkproductie wordt hierdoor versterkt. Moeders die hun kind borstvoeding geven kunnen dus gerust een kopje brandnetelthee drinken. Bovendien worden PMS-symptomen en menopauzeklachten verminderd en helpt het tegen een zware menstruatie.

Gewichtsverlies

Wil je graag de laatste kilo’s kwijtraken? Dan is brandnetelthee ook zeker een aanrader. De thee stimuleert de spijsvertering en dat maakt het een goede stimulans voor je metabolisme. Het is dus raadzaam om regelmatig brandnetelthee te drinken als je graag wilt afvallen.

Verse brandnetelthee maken?

Wist je dat je ook verse brandnetelthee kunt maken? Je hoeft dus niet naar de supermarkt te hollen, maar je kunt ook naar het lokale bos gaan. Pluk de brandnetels zelf, in het bos en met handschoenen. Per kopje thee heb je circa 30 gram brandneteltoppen nodig. Je kunt dus een flinke zak plukken als je je eigen brandnetelthee wilt maken. Strooi deze in voorverwarmde theepot en giet hier kokend water overheen. Laat het circa tien minuten intrekken en giet het door een zeef. Je kunt het eventueel nog op smaak brengen met een scheutje honing. Uiteraard kun je de brandnetelthee ook ‘gewoon’ in de supermarkt kopen. Wat jouw voorkeur maar heeft.

Kende jij deze voordelen van brandnetelthee al? Vergeet dit blogartikel niet te delen op social media met vrienden en familie.