In verscheidene branches komt het voor: je moet nachtdiensten draaien. Het komt onder andere voor in de zorg, maar ook in de beveiliging. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer medewerkers in magazijnen van webwinkels aan het werk gedurende de nachtelijke uren. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit helemaal niet zo goed voor je is.Nachtdiensten kunnen je ritme flink verstoren. Ook kan het behoorlijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

Gezondheidsraad

Uit onderzoek van de gezondheidsraad is gebleken dat nachtdiensten draaien niet goed voor je is. Het advies luidt dan ook om zo min mogelijk nachtdiensten te draaien. Als je te veel nachtdiensten draait, verhoog je daarmee de kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Gemiddeld werken zo’n 1,3 miljoen mensen in Nederland ook weleens gedurende de nachtelijke uren. Zo’n 5,5 miljoen mensen werken ook weleens buiten de normale kantooruren.

Volgens slaapdeskundige Hans Hamburger is het belangrijk dat je in de nacht slaapt. Daar is je lichaam namelijk op ingesteld. Als je dan toch besluit om wakker te blijven, zal je minder goed functioneren.

Stresshormonen

Als je te weinig slaapt, kun je onder andere stresshormonen aanmaken. Dit kan ervoor zorgen dat je stofwisseling in de war raakt. Het gevolg daarvan is weer dat je minder goed gaat eten. Dat is echter nog niet alles, want er zijn ook nog andere klachten die kunnen voorkomen. Zo kunnen er ook ontstekingseiwitten worden aangemaakt, welke onder andere insuline remmen en hoofdpijn kunnen veroorzaken. Je hebt dus meer trek, waardoor je ook weer meer en ongezonder gaat eten. Ook op deze manier loop je weer een groter risico op diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas.

Minder nachtdiensten betekent meer tijd om te herstellen

Als je minder nachtdiensten draait, betekent dit dat je meer tijd hebt om te herstellen. Toch is het niet altijd mogelijk om minder nachtdiensten te draaien in bepaalde branches. Eigenlijk is daarmee de enige oplossing om niet te veel nachtdiensten achter elkaar te draaien. Ook moet je eigenlijk niet meer dan een of twee nachtdiensten per week draaien. Je zult echter altijd last houden van slaaptekort, maar de gevolgen zijn veel minder erg dan wanneer je de hele week nachtdiensten draait. Ook de hersteltijd na je nachtdienst is erg belangrijk, zodat je weer snel in je normale ritme kunt oppakken.

Draai jij ook regelmatig een nachtdienst of ken jij iemand die weleens een nachtdienst draait? Vergeet dit artikel niet te delen op social media met vrienden en familie.