Ben je een beetje verkouden en loop je erg te snotteren? Dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Het wordt natuurlijk helemaal vervelend als je met koorts op bed ligt. Aan de hand van je snotkleur kan je peilen hoe ziek je eigenlijk bent. Betreft het een kleine verkoudheid of is het toch een zware griep dat je te pakken hebt?RTL Nieuws heeft het onderzocht en heeft een zogeheten ‘snotbarometer’ ontwikkeld. Aan de hand daarvan kan je zien hoe ziek je bent.

Verkouden?

Ben je erg verkouden of heb je misschien al koorts? Weet je niet zeker of je wel een bezoekje aan de huisarts moet brengen? Aan de hand van de onderstaande snotbarometer van RTL Nieuws weet je wat je moet doen! De kleur van je snot geeft namelijk aan hoe ernstig het is.

Helder en doorzichtig

Is je snot helder en doorzichtig? Dan hoef je je gelukkig geen zorgen te maken. Iedere dag produceert je lichaam namelijk circa een kopje slijm, welke je voor een groot gedeelte doorslikt. Maak je dus geen zorgen!

Troebel en wit

Als je snot een beetje troebel of wit begint te worden, kan dat betekenen dat je straks verkouden wordt. Het is vaak het beginpunt, maar gelukkig hoef je je nog geen zorgen te maken. Waarschijnlijk gaat het zo weer over.

Geel

De verkoudheid begint nu toch serieuze vormen aan te nemen. Het lichaam moet nu echt knokken tegen de bacillen, maar vaak gaat ook dit wel snel weer over. Je lichaam kan zich vaak prima zelf herstellen.

Groen

Is je snot groen? Dan betekent dit dat er sprake is van een afweerinfectie. Dat betekent dus ook dat je het nu echt flink te pakken hebt! Je afweersysteem is nu hard aan het vechten tegen een infectie. Witte bloedlichaampjes en andere afvalstoffen hopen zich in je op, waardoor er diepgroene snot ontstaat. De verkoudheid begint dan ook vrij ernstige vormen aan te nemen.

Bruin

Is je snot bruinkleurig? Dan kan dit komen door roken of door een vervuilde lucht. Dat is allesbehalve een goed teken en daarom is het belangrijk om direct te stoppen met roken en/of weg te gaan uit de vervuilde lucht waar je je bevindt.

Zwart

Heb je last van zwart snot? Dan kan dat ook betekenen dat er roetdeeltjes ontstaan in je luchtwegen. Echter kan het ook betekenen dat je een schimmelinfectie hebt opgelopen. Het is dus oppassen geblazen. Ga zo spoedig mogelijk naar de huisarts.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.