Op droge en gebarsten lippen zit natuurlijk helemaal niemand te wachten. Ook als de kleur van je lippen verandert is dat natuurlijk niet heel prettig. Toch zijn dit waarschuwingssignalen waar je wel echt iets mee moet doen. In dit artikel lees je over zeven waarschuwingssignalen.Droge en gebarsten lippen

Voelen je lippen droog aan en ontstaan er verscheidene kleine scheurtjes in je lippen? Dan kan dat betekenen dat je last hebt van uitgedroogde lippen. De meeste mensen smeren er dan direct een dikke laag lippenbalsem op. Toch kun je beter een groot glas water drinken in plaats van lippenbalsem smeren. Je pakt het probleem dan namelijk van binnenuit aan: er zit simpelweg te weinig speeksel op je lippen. Door water te drinken zal er weer speeksel ontwikkelen.

Geïrriteerde en gebarsten huid rondom de lippen

Heb je last van geïrriteerde en gebarsten huid rondom de lippen? Dan kan dat mogelijk een (schimmel)infectie zijn. Het betreft een beginnend stadium waarbij irritatie het eerste waarschuwingssignaal is. Mocht je in je slaap kwijlen of wanneer je een orthodontische houder draagt, kunnen bacteriën vrij aan de slag in je mond. De bacteriën kunnen dan een infectie veroorzaken. Zo laat Dr. Mona Gohara weten. Indien dit het geval is, is het raadzaam dat je contact opneemt met je huisarts.

Extra gevoelig

Merk je dat je gevoelige lippen hebt en worden deze bij een lichte aanraking al roze of rood? Dan zijn je lippen mogelijk ontstoken en dat zou kunnen betekenen dat je ergens allergisch voor bent. De alarmbellen hoeven gelukkig niet direct te gaan rinkelen, maar het is belangrijk dat je nagaat waar je allergisch voor bent. Heb je een soort lippenstift op je lippen gesmeerd en kreeg je nadien last van gevoelige lippen? Wellicht is dat het. Het kan ook een tandpasta zijn of weer iets compleet anders.

Verkleuring

Merk je dat je lippen een andere kleur krijgen? Dan kan dat duiden op verscheidene aandoeningen. Zo kan je bijvoorbeeld last krijgen van een ernstige leveraandoening. Het is lastig aan te geven waar je nu echt last van hebt. Lippen kunnen namelijk zowel donkerder als lichter worden. Indien je daar last van hebt is het raadzaam on contact op te nemen met je huisarts. Roken kan overigens ook een oorzaak zijn van verkleurde lippen. Daarom is het ook raadzaam om toch maar te stoppen met roken!

Koortslip

Ontzettend veel mensen hebben met enige regelmaat last van een koortslip. Dit is het gevolg van het herpesvirus, waarbij pijnlijke puistjes ontstaan. Normaliter voel je dit ook aankomen: je voelt een soort tinteling. Als je dat voelt is het belangrijk dat je direct het voorgeschreven medicijn slikt. Daarmee kun je voorkomen dat je koortslip zichtbaar wordt. Ook kun je overmatig zonlicht maar beter vermijden. Draag bovendien altijd zonnebescherming.

Zwelling

Gezwollen lippen kunnen ook het gevolg zijn van een klap in de mond of een allergische reactie. Indien je brandende lippen, een gezwollen tong, een jeukende keel of netelroos op de huid hebt is het raadzaam om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met je huisarts. Misschien heb je iets gegeten waar je allergisch voor bent.

Bleke of doffe lippen

Als je te weinig zonlicht ziet kan het voorkomen dat je bleke of doffe lippen krijgt. Je mag dus wel iets vaker naar buiten gaan. Neem je eventjes pauze? Maak dan een fijne wandeling in de zon. Zijn je lippen wel erg bleek en verandert het ook niet, ondanks je wandelingen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Vind jij dit ook een interessant artikel? Vergeet dit blogbericht dan niet te delen op social media met vrienden en familie.