Een bloedneus is ontzettend vervelend. De ene heeft er sneller last van dan de ander, maar het blijft hoe dan ook vervelend als je er last van hebt. Een bloedneus voorkomen is beter dan genezen en daarom lees je hier over een aantal praktische tips.Hoe ontstaat een bloedneus?

Je neus heeft een flink aantal bloedvaten. Deze zijn aanwezig langs de zijkanten van je neus en liggen tevens tegen het neustussenschot en een stuk kraakbeen aan. Vooral in dat laatstgenoemde stuk, waar je twee neushelften van elkaar gescheiden worden, liggen vele bloedvaatjes. Een directe beschadiging hier is groter dan bij andere lichaamsdelen, omdat de bloedstroom hier erg groot is. De meest voorkomende oorzaken zijn neuspeuteren, te hard snuiten of een klap op de neus. In het geval van afwijkingen aan de neus kan er bovendien snel een bloeding optreden.

Mocht je regelmatig een bloedneus krijgen, is het wel raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Hoe kan ik een bloedneus voorkomen?

Je kunt vaak een bloedneus voorkomen door voorzichtiger te zijn. Onbewust zal je misschien zorgen voor prikkelingen bij je neus. Je kunt in ieder geval de volgende tips aanhouden om minder snel een bloedneus te krijgen (en het daarmee dus voorkomen):

  • Neus niet te hard aanraken;
  • Zachtjes je neus snuiten;
  • Niet neuspeuteren;
  • Houd je neus goed vochtig, door bijvoorbeeld twee keer per dag wat vaseline in je neus te smeren. Ook kun je een luchtvochtiger kopen.

Bloedneus behandelen

Heb je, ondanks de bovenstaande tips, toch een bloedneus gekregen? Dan kan je dat zelf behandelen. Het is altijd raadzaam om eerst rustig te gaan zitten. Als je uit één neusgat bloedt, kan je altijd nog door je andere neusgat ademen. Mocht je uit beide neusgaten bloeden, kun je via je mond ademen. Pak een aantal tissues (of laat eventueel iemand anders dat pakken, als er iemand in de buurt is). De slijmklontjes zullen uit je neus moeten komen, zodat je bloedvaatje zich weer kan sluiten.

Met behulp van de tissues kun je je neus rustig snuiten. Gebruik eventueel een vochtig watje om het af te deppen. Vervolgens kun je je neusgaten dichtknijpen. Alhoewel veel mensen denken dat je je hoofd naar achteren moet doen, is dit niet waar. Dat hoeft namelijk niet. Houd je neus tien minuten dicht en laat de watten hierna nog tot zo’n 20 minuten zitten. Als de bloeding over is, kun je je neus eventueel nog insmeren met een beetje vaseline om het vochtig te houden.

Vind jij dit ook een handige tip? Vergeet dit artikel dan niet te delen op social media met vrienden en familie.